Tjäna pengar på solceller

Solceller – en lönsam investering

Flera faktorer samverkar till att göra solceller till en lönsam investering. Du producerar din egen el och behöver därmed köpa mindre el från de stora elbolagen. Dessutom kan du sälja din överskottsel till din elnätsleverantör. Hur mycket du kan sälja beror på din egen elförbrukning och naturligtvis på hur stor din anläggning är.

Det är vanligt att villaägare producerar el som de kan sälja för mellan 2 000 och 7 000 kronor per år. Faktiskt är det så att ersättningen per kilowattimme för den el som säljs på nätet, ofta är högre än priset du som kund betalar för elen från ditt elbolag. Läs mer om att sälja el här.

Vi brukar räkna med att det investerade beloppet ger en årlig avkastning på mellan 5 och 10 procent av det investerade beloppet. Det innebär att din investering ofta är betald på mellan 10 och 15 år.

Eftersom livslängden på solceller i Sverige ligger runt 40 år, har du därefter minst 25 år av ren vinst. Det finns forskare som kommit fram till att solceller i Norden kan hålla så länge som 50 till 60 år tack vare vårt svalare nordiska klimat. Ju varmare det är, desto snabbare åldras nämligen solcellerna. Hos oss i Sverige håller de alltså längre än i till exempel södra Europa.