Svensk solenergi

Inte alla har klart för sig att produktion av solel fungerar alldeles utmärkt i Sverige. Vi har många fler soltimmar i Sverige än vad de flesta tror. Och det är inte bara på tak i söderläge som solpaneler fungerar bra. Faktum är att alla väderstreck  från väst till öst ger väldigt bra produktion. När det gäller svensk solenergi, brukar man räkna med att solceller ger mellan 800 och 1100 kWh per år per installerad kW. Här hittar du mer solfakta hos SMHI.

Vad många dessutom glömmer bort, är att även om solen går i moln eller om det är mulet finns det viss solinstrålning. Det innebär att dina solpaneler kan ge el även vid mulet väder.

Min anläggning producerade till och med 524Wh under en regning dag i november.

solisverige

Sverige har i princip samma antal soltimmar som stora delar av Tyskland, världens solcellstätaste land. Där har hela 1,5 miljoner privatvillor solcellsanläggningar. Tillsammans producerar dessa anläggningar 5 procent av hela Tysklands energiproduktion enligt en rapport som Energimyndigheten tog fram 2015. I Sverige står solelen än så länge för bara 0,1 procent och då innefattas all solelproduktion i hela landet.

Anledningen till att Tyskland har så många anläggningar på villor har flera förklaringar. Men klart är att de inte suttit på taken om de inte varit lönsamma eller om soltimmarna inte varit tillräckligt många.

Som kuriosa kan vi berätta att om vi tillsammans satte solceller på alla södervända byggnadsytor i Sverige, skulle vi faktiskt kunna få lika mycket el som från kärnkraften på årsbasis. Tänk om….