fbpx
De månader som Sverige visar upp en grå och mörk fasad är det svårt att tänka sig att solen, som knappt tittar fram, ska kunna ge oss värme, ljus och energi året om. Det är förvisso sant att solceller inte producerar lika mycket el när det är moln och regn som de gör när det är strålande solsken. Dock är det många som underskattar hur mycket som produceras under årets gång. Vi går igenom varför solceller + Skandinavien är ett vinnande koncept!

Hur fungerar solceller?

Solcellers energiproduktion står i direkt korrelation till hur soligt det är. En molnig dag kommer produktionen att sjunka – men inte gå ner på noll – och en solig dag kommer produktionen att pika. Vanligt dagsljus, även om det är molnigt, räcker dock gott och väl för att producera energi. Vad många inte vet är att solcellerna påverkas positivt av kyla, eftersom det ger dem ett bättre arbetsklimat än värme. Solceller användes nämligen till en början för att producera el till satelliter i rymden, som befinner sig i temperaturer kallare än vad som kan förekomma på jordens yta.

I för varma temperaturer kan solcellerna drabbas av energiläckage, vilket gör att de inte blir fullt så effektiva som de kan vara. Vissa forskare menar därför att det nordiska klimatet är ultimat för solceller, tack vare våra låga temperaturer.[1] En klar vinterdag kommer solcellerna att producera på maximal nivå. Det är inte heller något problem om solcellerna är täckta av is eller snö, eftersom is och snö reflekterar solens strålar väl.

I Sverige är det svårt att klara sig på enbart solenergi under vinterhalvåret, eftersom det ofta är mulet. Då får man köpa in el från det vanliga elnätet som komplement till solcellerna. Under sommarhalvåret blir det dock solel så att det både räcker och blir över. De flesta hus med solcellsanläggning kan då sälja överbliven el till elnätet, eftersom de tillverkar mer än de själva kan konsumera. Du kan läsa mer om hur du säljer överskottsel här. Slår man ut elproduktionen över året innebär det att de flesta i snitt tjänar in sin solcellsanläggning på 10–15 år eller mindre.

Värt att ha i åtanke är att södra Sverige har ungefär lika många soltimmar per år som norra Tyskland, som är världsledande i solenergi. Enligt Internationella Energirådet IEA I Tyskland kommer ca 8 procent av elen från solceller.[2] Motsvarande siffra i Sverige är än så länge 0,1 procent, men stiger ständigt. Tabellen nedan visar hur andelen förnybar energi har ökat i Sverige under de senaste åren – solceller är här för att stanna.

Berätta lite mer om dig själv!

Vill du ha ett kostnadsfritt hembesök? Eller har du en fråga du inte fått svar på? Alla dina frågor och funderingar är välkomna. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss så snart vi kan.