fbpx

Att installera solceller är en stor och långsiktig investering. Många drar sig för att installera solceller eftersom det rör sig om mycket pengar, utan att veta exakt vilka hjälpmedel som det finns att tillgå. Det finns nämligen statliga bidrag som kan täcka en väsentlig del av kostnaden för dig som installerar solceller.

När man installerar solceller finns det två bidrag att ha i åtanke: investeringsstöd, som ofta kallas solcellsbidrag, och rotavdrag. Det finns olika fördelar med båda avdragen och det är bra att inför en solcellsinstallation läsa på om vad som passar din situation bäst. Tyvärr kan du inte söka båda samtidigt.

Investeringsstödet

Investeringsstödet är ett statligt bidrag som riktar sig till privatpersoner, företag och organisationer. Stödet har funnits sedan 2009 och tanken är att även mindre aktörer ska ha råd att producera sin egen gröna energi. Detta gör i sin tur att Sverige överlag kan övergå mer och mer till förnyelsebar energi. Bättre för planeten och bättre för dig.

Hur mycket bidrag kan jag få?

Stödet innebär att staten betalar upp till 20% av den totala kostnaden för solcellerna. För att fylla i din ansökan om investeringsstöd måste du ange vad din ungefärliga totalkostnad skulle bli, d.v.s. pris för solcellerna + installationskostnad. Därför är det första steget att kontakta en solcellsleverantör för att få en offert.

När söker jag om bidrag?

Om du söker om bidrag för ett företag måste du ansöka om stödet innan du påbörjar arbetet med installationen. En privatperson kan ansöka om stödet inom sex månader efter att de påbörjat installationen. Stödet betalas ut i efterskott och kommer fortsätta delas ut så länge som pengarna i den avsatta statsbudgeten räcker. Det är dock många som söker stöd och siffrorna ökar för varje år. Därför rekommenderar vi att du söker så snart som möjligt.

Hur ansöker jag?

Du kan antingen ansöka per post eller digitalt. Om du vill ansöka via post hittar du blanketten du ska skriva ut och fylla i. Efter du har fyllt i blanketten skickar du ansökan till länsstyrelsen i din region. Om du vill göra en ansökan online gör du det via. Då kan du snabbt och enkelt logga in med BankID och fylla i uppgifterna där.

Det kan ta ett tag innan solcellsbidraget beviljas, eftersom det nuförtiden brukar vara väldigt många som söker. Därför rekommenderar vi att du går vidare med din solcellsinstallation under tiden.

Rotavdrag

Rotavdraget är en skattereduktion som du kan göra på arbetskraft i hemmet, till exempel om du ska renovera, bygga till eller bygga om något i, eller i anslutning till, din bostad. Avdraget kan täcka upp till 30 procent av den totala arbetskostnaden. Glöm inte att rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Du kan läsa mer om de generella kraven för att uppbära rotavdrag här.

För att du ska kunna använda dig av rotavdraget när du köper solceller finns några särskilda krav:

  1. Du måste äga fastigheten. Det går alltså inte att installera solceller med rotavdrag om du hyr din bostad.
  2. Fastigheten måste vara minst fem år gammal.
  3. Du får inte uppbära investeringsbidraget (solcellsbidrag) samtidigt som du har rotavdraget. Många väljer dock att använda sig av rotavdraget under tiden som installationen görs, men återbetalar det senare om eller i samband med att de får in investeringsstödet.

Vi på Cell Solar hjälper dig om du vill prata om vilket avdrag som passar din situation bäst. Vi lämnar gärna en offert som du kan utgå från i din ansökan och guidar dig genom processen.

Du når oss på 08 – 22 88 90. Lycka till!